Kapu program

A KAPU Program

A Kapu Program egy lakóközösségi alapon szerveződő, a generációk közötti együttműködést elősegítő önkéntes segítő szolgálat. A szolgálat a szociális és egészségügyi állami és non-profit ellátórendszer mellett, annak szolgáltatásait kiegészítve működik és nyújt segítséget azoknak a speciális szükségletekkel élő embereknek, akik nyitottak a segítség igénybevételére.

Kezdetek

A békés megyei Béthel Alapítvány és a brightoni /UK/ székhelyű Social Care Initiatives Network által l996 és ’98 között lett kifejlesztve és a gyakorlatban elsőként Békésen alkalmazva KAPU PROGRAM elnevezéssel az a lakóközösségi alapon szerveződő önkéntes segítő szolgálat, amely a kezdetekben elsősorban pályakezdő munkanélküli fiatalok számára nyújtott képzést és szakmai támogatást a fiatalok szakképesítéshez nem kötött, önként vállalt segítségnyújtásához, mely segítséget elsősorban az otthonukban speciális igényekkel élő emberek számára biztosítottak. A program továbbfejlesztését követően a szakképesítéssel rendelkező önkéntesek saját szakterületük vonatkozásában is biztosíthatják az önkéntes tevékenységet.

A program megszületésétől a mai napig folyamatosan fejlődik, változik. Rendszeres újratervezés és újabb célok meghatározása történik a program hatása, az önkéntesek és a felhasználók elégedettségének felmérése alapján.